Ekspresy restauracyjne parzą znakomitą kawę. Ekspresy w naszych czasach są częścią wyposażenia kawiarni, hoteli, pensjonatów, domów wczasowych, kwater prywatnych, gospodarstw agroturystycznych, oraz chociażby ośrodków sanatoryjnych. Porządny ekspres do kawy ma znakomitą markę i stosunkowo wysoką wartość, natomiast na pewno podnosi prestiż danego obiektu. Odpowiedniej klasy ekspres pozwala zaparzyć co najmniej kilka wariantów dobrej kawy. Może wtedy być kawa z pianką, kawa zawierająca wielką bądź minimalną dawkę mleka, oryginalne włoskie cappucino oraz mnóstwo innych rodzajów kaw. Jest wtedy trunek, od jakiego sporo osób organizuje dzień. Na naszym rynku najczęstsze są takie oto modele ekspresów do kawy: ekspres ciśnieniowy kolbowy; ekspres ciśnieniowy automatyczny; ekspres przelewowy; ekspres dzbankowy (kawiarka). Ekspres ciśnieniowy kolbowy wykorzystuje zmieloną tuż przed podaniem kawę, którą dociska się ubijakiem. Następnie ciepła woda jest pompowana przez kawę pod dużym ciśnieniem, co daje stosunkowo szybki czas kontaktu wody z kawą – dzięki czemu powstaje aromatyczny napar. Ekspresy jednogrupowe parzą jedną dawkę kawy w owym samym momencie. Ekspresy dwugrupowe parzą dwie kawy naraz. Ekspres ciśnieniowy kolbowy jest drogim także specjalnym urządzeniem – kosztuje od kilku do kilkunastu tysięcy złotych. Jest niekiedy przyjmowany do celu domowego. Jednakże mając kilkoma tysiącami złotych można sobie na taki ekspres pozwolić. Ekspres ciśnieniowy automatyczny ma na wyposażeniu młynek, kontener na wodę i zasobnik na fusy. Po naciśnięciu włącznika kawa jest zmielona w ekspresie. Użytkownik musi uzupełniać kontener na kawę także opróżniać zbiornik na fusy. Ekspres ciśnieniowy automatyczny jest prosty do obsłużenia, lecz jego koszt stanowi dosyć spory – wynosi co najmniej kilka tysięcy złotych. Ekspres przelewowy jest określony dla osób lubiących zaparzyć kawę w dzbanku. Kawę sypie się do typowego filtra, do zbiornika na wodę przelewa się zimną wodę, pod ekspres podaje się dzbanek na kawę i dostosowuje ekspres. Kawą można delektować się natychmiast po pięciu minutach. Ekspresy przelewowe należą do przeszłości – nie oferują właśnie smacznej kawy, jak ekspresy ciśnieniowe lub kolbowe, lecz są stosunkowo tanie – aktualnie za 100 złotych można zdobyć dobrej grupy ekspres przelewowy. Kawiarka robi się z dwóch zbiorników dodatkowo sitka. Woda umieszczana jest do spodniego pojemnika, kawa wkładana do sitka na środku, oraz cała kawiarka wystawiana na ogniu. Dzięki owemu po kilku minutach kawa skrapla się do wysokiego pojemnika. Powstaje świeży oraz mocny napój, ulubiona kawa prawdziwych kawoszy, smakoszy kawowego naparu. Ekspresy gastronomiczne dysponują często spieniacz do mleka, wolno także w nich przygotowywać samą wodę. Dzięki temu zyskują zastosowanie w pubach, kawiarniach, restauracjach oraz pubach. Dobre ekspresy nie są luksusem, lecz przyszłością naszych czasów. Informacje z urządzenia gastronomiczne